Endre språk:

...
Norges utdanning sajt siden 2007
Vi samler alle utdanninger og kurser på ett sted!
2010-10-26

Hvordan skrive et godt motivasjonsbrev?

Skal du søke skole som krever motivasjonsbrev for å komme inn? Da bør du lese dette.

Stadig flere læresteder, både norske og utenlandske, krever at du skriver et motivasjonsbrev, en såkalt Personal Statement, sammen med søknaden til utdanningen du søker på.

Det kan ofte være vanskelig å vite hva du skal skrive i et slikt brev. Det viktigste er å være ærlig og legge vekt på dine positive sider og hvorfor du passer til studiet og universitetet du søker på. Det er ikke lurt å overdrive eller prøve å imponere ved å skrive det du tror de ønsker å høre.

Her er de beste tipsene til hva som bør være med i et motivasjonsbrev.

Vis entusiasme
Fortell om din motivasjon for å søke graden eller fagene du søker på. Vis at studiet virkelig interesserer deg og at du ønsker å lære mer om dette temaet. Vis entusiasme og fortell hva som gjør at du synes utdanningen virker spennende og interessant.

Lag gode begrunnelser
Få frem hvorfor du ønsker å studere nettopp i det valgte landet, byen eller lærestedet. Dersom du har noen form for tilknytning til stedet, informer gjerne om dette i begrunnelsen.

Interesser og hobbyer
Fortell om deg selv, hva slags aktiviteter du liker å holde på med og hva du interesserer deg for. Det er viktig å legge vekt på at du har andre interesser enn kun jobb og karriere, og dersom du har noen spesielle hobbyer kan dette ofte virke attraktivt.

Arbeidserfaring
Informer om hva du har av erfaring innenfor arbeidslivet og hva du har tatt med deg videre fra dette. Legg vekt på hva det har lært deg og hvordan du kan bruke det i andre sammenhenger. Gå gjerne litt inn på hva dine arbeidsoppgaver har bestått i.

Synliggjør ditt engasjement

Dersom du har eller har hatt et verv, en posisjon i en organisasjon eller en viktig rolle på andre områder, ta dette med. Det viser at du er en engasjert person som tar ansvar og noe som kan virke positivt for lærestedet.

Varier innholdet
Dersom du søker på flere grader, eller ulike fag, legg vekt på at du interesserer deg like mye for alle eller begge. Ikke fremhev det ene foran det andre, men fortell at du er en allsidig person med mange ulike interesser og at du finner flere områder innenfor deres utdanning spennende.

Fremtidsplaner
Få med dine fremtidige karriereplaner og ønsker. Skriv noe om hvordan du tenker at nettopp den utdanningen du søker kan hjelpe deg med å nå ditt endelige mål. Det virker gjennomtenkt og strukturert dersom du har en langsiktig plan.

Tenk på at dette skal være et personlig, men samtidig formelt brev og i likhet med en søknad skal det ikke overskride en A4-side. Start gjerne med å fortelle om din nåværende situasjon slik at den som leser brevet får et inntrykk av deg allerede i starten. Vær nøye med strukturen og oppsettet i søknaden og legg vekt på å skrive grammatisk korrekt. Dette underbygger igjen at du er oppriktig interessert, og at du har gjort en ordentlig innsats for å få den studieplassen du ønsker.

Kilde: ANSA, Euro Connectors
Eduway.se på Facebook